standardbred

Senaste inläggen

Av Frida Karlsson - 19 september 2012 17:15

Hösten är egentligen fantastisk när man har häst, om det inte vore för att jobb och skola gör så att man inte hinner ut innan mörkret kommer. Alla har inte jobb och skola dagtid men många har det och även om det går att rida i mörker för det är bara att utrusta sig med ett reflexpansar och pannlampa så tycker jag att det är så mycket trevligare i dagsljus. 


Det fantastiska med hösten är att det inte är så himla varmt så hästarna blir lite mer pigga och vakna än vad de varit under sommaren och det är fint med löven som växlar färg och lägger sig som ett hav över skogsstigarna. 


Här är det mörkt redan vid halv åtta nu så jag hinner bara ut i dagsljus på helgerna samtidigt så känns helgerna mer värda och man ser fram emot dem mer då. Nu är det verkligen dags att leta fram reflexerna och kanske fundera på att införskaffa en bättre pannlampa. Min pannlampa är itne dålig men det finns bättre och jag är inte helt säker på att jag vet var den ligger just nu, jag är tyvärr inte ordning och reda utan mer kaos.

Av Frida Karlsson - 18 september 2012 20:27

Gjorde en kolla masken på Roger, vanlig grundanalys. Den visade 0 i epg både vad gäller spolmask och blodmask. Bandmask var inget de letade efter i provet men det visade sig att en annan häst i samma stall var full med bandmask, så nu är frågan om man ska eller inte ska avmaska mot bandmask. En del säger att man självklart ska göra det och andra säger att det inte är någon fara om hästen är vuxen och frisk i övrigt. 

Jag ska ju byta stall snart också, och där ska de avmaska. De brukar ta maskprover innan avmaskning men i år har de tydligen haft påhälsning av styngflugan. Styngflugeägg har varken jag eller någon annan sett på betet där Roger går så det känns som att det är inaktuellt för vår del. Samtidigt så ville helst nya stallet att jag avmaskar för styngflugan, men jag vet inte om jag vill proppa i min häst gift för något han inte har i kroppen. Så ska jag avmaska så känner jag att det är för bandmasken i så fall. Samtidigt vill man inte komma på kant med de i nya stallet redan innan man flyttat dit.

Så svårt det kan vara....

Av Frida Karlsson - 18 september 2012 17:00

Tänkte försöka bli lite mer aktiv, när jag har tid och lust att skriva så blir det ofta långa och röriga inlägg men det är väldigt långt mellan varje inlägg. Därför tänkte jag att om jag försöker dela upp allt jag vill skriva och samtidigt försöka tänka efter mer på vad och hur jag skriver så kan jag dela upp det på olika inlägg och tidsinställa dem. Något alla andra bloggare kommit på för länge sen....


Av Frida Karlsson - 17 september 2012 21:16

Jag åkte ut till betet en snabbis bara för att kolla att Roger var okej, när jag ska gå så ser jag att svansen ser inte ut som den brukar. Räserroggan har stylat den med alla kardborrar han kunde hitta i hagen. Gick lagom lätt att få ut alla kardborrar på kvällningen, han var irriterad över att jag höll i svansen så att han inte kunde vifta bort insekter. Han var såpass irriterad att han testade att rulla sig för att se om det som höll i svansen försvann, han är inte den klyftigaste hästen alla gånger. Jag tror jag lyckades få ur alla, men eftersom det har blivit höst nu så var det rätt mörkt redan vid halv åtta nu så jag såg inte så bra. Det kändes som att alla kardborrar var borta men att svansen var i en enda röra efter att ha plockat med den väldigt mycket.


Av Frida Karlsson - 9 september 2012 09:19

Stallägarna ska flytta och då bör man leta ny stallplats ifall köparna till stallet inte vill hyra ut platserna. Det är ju ett väldigt litet och mysigt stall så har köparna ett par hästar så kanske det räcker och vill då inte ha in fler folk och hästar.


Så jag har jagat stallplatsannonser, eftersom jag jobbar så dumt så behöver jag ha stall där mycket av skötseln ingår. Jag kan inte ta lunchfodringar, och jag kan inte ta gemensamma insläpp om de andra vill ha in sina hästar före sju. Sen är det självklart bekvämast om mycket annan skötsel som jag skulle kunna göra ingår också och jag vill ha ett bekvämt hästägande. Många tror att man inte vet vad hästägandet innebär om man inte sköter allt, allt, allt! Men jag tror ändå jag vet, det är bara det att jag betalar hellre för att få viss service istället för att göra allt själv. Då får jag mer tid att lägga på hästen istället för allt runt omkring.


Nu blir det en lösdrift igen, lite större för det finns 10 platser och det finns spolspilta! Har saknat spolspilta!!!! Min häst har inte blivit duschad på 1,5 år men jag tror inte heller han mår dåligt för det. I denna lösdriften hjälps man åt att fylla på vatten i de två hagarna, man har ca 6 pass/månad. vatten fylls på morgon och kväll och jag skulle tro att kvällspassen är populärast men jag kan faktiskt åka ut sju på morgonen och fylla på eftersom jag inte börjar jobba förrän runt nio. Det känns faktiskt riktigt bra! Här har man en egen box också, så vill man ha hästen inne nattetid så går det men då får man släppa in och ut den själv. Detta blir kanon!

Av Frida Karlsson - 6 juli 2012 22:46

Är delaktig i en stor diskussion om medryttare. Det tycks som att den diskussionen aldrig tar slut. De flesta på hästägarsidan anser att medryttaren ska betala medan merparten på medryttarsidan anser att de hjälper hästägaren och därför inte borde betala. 


Vart står då jag som varit medryttare men numera är hästägare?


Jag ser inget fel med att ta betalt av medryttare, men jag ser heller inget fel i att låta dem rida gratis. Det beror helt på situationen, vilken typ av häst, vad medryttaren kan, vilka sysslor medryttaren måste ta på sig utöver ridningen, hur ofta medryttaren rider, hoppar medryttaren in på kort varsel o.s.v


Men jag har ett problem, jag tycker det låter förskräckligt när man säger att medryttaren ska betala för att det kostar att ha häst. Kom det som en chock för hästägaren att det kostar att ha häst? Har ägaren inte råd att hålla häst och behöver därför betalande medryttare? Har man en kortare period med lite svajjig ekonomi så kan jag tycka att det är okej att ta in en betalande medryttare men det är inte hållbart i längden. Tänk om hästen blir halt, ska medryttaren fortfarande betala för tjänsten den inte kan nyttja? Med svajjig ekonomi är det ännu svårare med en sjuk häst, kan blir dyrt att få frisk, svårt att göra sig av med och det kostar att ta bort den.


Det finns så många andra anledningar till att man väljer att ta betalt av en medryttare som låter så mycket bättre:

- medryttaren får chans att utvecklas

- ägaren får en säkerhet, medryttaren bokar inte av sina pass i sista minuten när den betalar.

- slitage på utrustning

- ägaren väljer helt enkelt att ta betalt, behöver inte ange orsak, och ev. medryttare kan hitta andra hästar om de inte vill betala.


Medryttarna kommer ofta med anledningar om att de sparar tid åt ägarna och gör dem en tjänst som ser till hästen när ägarna inte har möjlighet. Men faktum är att medryttarna gör det för att de vill rida, samtidigt så är det ingen medryttare som kan tvinga hästägaren att låna ut sin häst. 


Som sagt så tycker jag itne att det finns rätt och fel i att ta betalt eller inte men jag stör mig på uttrycket att det kostar att ha häst och därför ska medryttaren betala.


Jag har haft tre medryttarhästar och jag kan ärligt säga att hade ägarna velat ha betalt så hade det bara varit en häst som var aktuell.

Min första medryttarhäst var en travare som inte var ett dugg omskolad sen travet, hade ägaren velat ha betalt hade jag sett mig om efter en annan häst, mer skolad, och hade då kunnat betala en summa.

Min andra medryttarhäst var skolad och jag hade kunnat tänka mig betala en summa för den, jag fick känna på passage på den hästen!

Den tredje hästen var en ponny som skrämt upp sina hyrvärdar som jag hjälpte. Han jagade ut dem ur hagen, de behövde hjälp och försökte få företaget som ägde den att ta tillbaka den över vintern men företaget vägrade utan ville att de skulle hitta en annan hyrvärd istället. Så jag hjälpte till att få ponnyn hanterbar och se till att de gjorde vad de hade åtagit sig i kontraktet.


Jag har letat lite smått efter en medryttare till lilla räserråger, har inte tänkt ta betalt men vill hitta en seriös person som inte backar ur i sista minuten, som gärna vill rida mer än dagarna vi kommer överrens om ifall jag åker bort någon helg eller så.



Av Frida Karlsson - 10 juni 2012 17:28


Var i stallet på förmiddagen, tänkte rida ut en sväng. Eftersom han har en tappsko så svängde jag förbi det riktiga stallet för att hämta boots. På betet så var det en del gnäggningar när jag kom, troligtvis pga att en hästpolare saknades. Det är när någon saknas i hagen som han kan tänka sig gnägga när jag kommer. Vi red iväg den krångliga vägen, han började trixa med en gång. Sen kom vi fram till hästfolk och han började krångla igen, försökte vänta ut honom och driva ett tag men fick sitta av för det fungerar inte när folk kommer med tips och försök. Sen fortsatte vi mot viadukten, den var farlig den också idag men vi kom igenom utan draghjälp. Den farliga svängen var inte ett dugg farlig idag! Sen red vi igenom den andra viadukten som är trängre och vållat mer problem men den klev han igenom med bara lite tvekan, inget stopp!


Pålle fick gå ut i hagen utan betesreduceraren pga skav och trasig reducerare. Jag for hem för att få av mig stalldammet och stack sen till hööks för att få reservdelar. Sen blev det en sväng till betet igen och pålle fick på sig ny grimma med hel reducerare och flugpannband.

                                     

Av Frida Karlsson - 9 juni 2012 19:13

Roger trampade av sig en sko igår... Då började jag fundera på om han kanske ska få testa att vara barfota igen.


När jag tog hem honom på foder så var han barfota, men det fungerade inte där jag hade honom. Han hade innan bara gått och latat sig i en gräshage så när han kom till annat stall med annat underlag i hagarna och dessutom började ridas så växte inte hovarna i samma takt som han slet ner dem. Då tänkte jag inte alls på att det finns barfotaboots, för det är rätt smidigt med sådana om han klarar sig barfota i hagen.


MEN min hovslagare är helt emot att hästar som används går barfota. Så jag måste ta hjälp av någon annan, och jag söker info på nätet om olika metoder, invänjningsperiod, boots o.s.v. och alla verkar vara antingen eller när det gäller skor eller barfota. När det gäller det så är det svart eller vitt för många och jag söker hjälp av någon som ser barfota och skor i någon slags gråskala, någon som är villig att testa men säger till om det inte fungerar och då slår på skor igen men sådana personer verkar inte finnas inom hovvärlden.


Nu kommer bilderna från betessläppet, min häst är ingen ängel när det gäller hopsläpp längre. Numera går båda flockarna ihop och det är min häst som går lite avsides från de andra men det är han som bossar runt de andra.


Den är inte från betesläppet, utan tidigare men visar världens finaste häst :)

                                             


Presentation

Jag som skriver bloggen heter Frida men den handlar mest om hästen Racer Roger, en varmblodig travare f. 1999.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2015
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards